Skip to the content

De vijf voordelen van houtskeletbouw

Houtskeletbouw is een gezonde, ecologisch verantwoorde en snelle manier van bouwen, waarbij de basisconstructie voornamelijk bestaat uit hout en van hout afgeleide materialen waardoor men een zeer aangenaam wooncomfort bekomt.

De funderingen en de vloerplaat van het gelijkvloers bestaan uit beton en betonblokken. Afhankelijk van de ondergrond en keuze van de bouwheer kan er geopteerd worden voor: Een volle grond fundering, een kruipkelder, een kelder of combinatie.

De wanden worden opgebouwd uit een houten raamwerk van verticale stijlen en koppelregels, langs beide zijden bekleed met houten beplating, waarvan de buitenbeplating steeds damp/open is, + gipsplaten en voorzien van milieu vriendelijke (gezonde) isolatie.

De verdiepingsvloeren bestaan uit een houten balklaag, eveneens bekleed met plaatmateriaal en voorzien van thermische en akoestische isolatie.
Wat de gevelafwerking betreft zijn er verschillende mogelijkheden, variërend van traditioneel metselwerk tot houten latten, crepi, sidings, tot de meest moderne gevelafwerking.

Ook voor de dakbedekking zijn er talrijke opties.

Een afgewerkte houtskeletbouwwoning ziet er dus niet anders uit dan een woning gebouwd volgens het traditionele systeem.

Wat zijn nu de vijf voornaamste voordelen van houtskeletbouw?

1) Snel
In een mum van tijd staat je woning recht, wind- en waterdicht. Een groot deel van het bouwproces gebeurt vooraf in ons atelier onder de beste omstandigheden. Weerverlet is geen issue.

2) Energiezuinig
Hout heeft uitstekende isolatie-eigenschappen, beter dan steen of beton. De holtes in het skelet worden gebruikt om te isoleren. Lage energiekosten zijn gegarandeerd.

3) Comfort
Je woning bereikt sneller een aangename temperatuur een traditionele woning. Dankzij de uitstekende warmte-isolatie, houdt ze warmte ook langer vast.

4) Kostenefficiënt
Time is money. Het bouwproces van houtskeletbouw loopt een stuk sneller dan traditioneel bouwen. De kost van arbeidsuren blijft beperkt en je bespaart op eventuele huurkosten.

8) Eigen stijl
De gevelafwerking gebeurt in jouw stijl. Gevelsteen, bepleistering, hout …Aan u de keuze!

Over de auteur

Rob Van Hasselt is zaakvoerder van ZET Wonen en export op het vlak van ecologisch en energiezuinig bouwen ....

comments powered by Disqus

Rob Van Hasselt en zijn team zijn echte vakmannen die weten waar ze mee bezig zijn.

Gert De Ceuster, Wilrijk